Spre deosebire de taranii care vin in capitala de la sate si comune, si despre care am scris candva aici... in Bucuresti intalnim si maimutoi autentici, sau taranii de Bucuresti. Singura diferenta intre cele doua categorii de "oameni", este ca taranul de Bucuresti s-a nascut aici... si singura lui vina este aceea ca n-a facut nimic sa evolueze, el crezand ca termenul de "civilizat" il dobandeste la nastere, ca si CNP-ul. Pe o scara a civilizatiei si a bunului simt de la 0 la 5, maimutoiul de Bucuresti crede ca el este pe cea mai inalta treapta... doar pentru ca s-a nascut in cel mai civilizat, pretentios si modern oras din Romania. Dar lucrurile nu stau asa, pentru ca un astfel maimutoi nascut in Bucuresti, isi doreste dupa varsta de 14 ani... sa fie mai mult decat este, sa fie smecher de smecher. Si uite asa, gradul de civilizatie suprem cu care el credea ca este inzestrat, ajunge ca turometrul la masina pe rosu, la valoarea maxima... si se da peste cap, ajungand din nou la 0, adica la adevarata lui "valoare".

In fine, nu vreau sa va pierdeti in explicatiile mele tehnico-stiintifice pe care nici eu le inteleg daca le citesc. Pe scurt, maimutoiul de Bucuresti incepe sa se considere superior celorlalti atunci cand incepe sa scuipe pe jos in locurile publice, in mall-uri... cand principala lui activitate in mijloacele de transport in comun este mancatul semintelor si ascultatul manelelor la telefon... cand vorbeste tare si ragaie in salile de cinema pentru ca sa auda lumea ca el este acolo si are bani de cola... cand singura iesire "culturala" este in preajma sarbatorilor de iarna pentru a vedea bradul si instalatiile din centrul orasului. Acesti oameni se cred superiori, se cred civilizati pentru ca sunt nascuti in Bucuresti... nu sunt ca taranii veniti de prin alte locuri. Maimutoii de Bucuresti considera normale toate aceste lucruri, bunul simt si civilizatia... sunt considerate lucruri banale pentru ei. Ce rost are sa mergi la un restaurant si sa folosesti tacamurile cand ma'ta acasa iti dadea sa mananci cu mana? Ce daca te scobesti in nas si te scarpini in fund si la coaie cand stai la coada in Carrefour atata timp cat tu ai fost acolo cand s-a facut inaugurarea magazinului? E absolut normal sa faci mizerie, sa te pisi pe pereti si in chiuveta intr-un fast-food, atata timp cat acolo te-a conceput ma'ta acum cativa ani cand se indopa cu meniuri la promotie.

Pana la urma fac o mare greseala cand ii numesc "tarani" pe acesti maimutoi care, spre deosebire de taranul nascut in nu stiu ce comuna... nu a trecut niciodata prin etapele taranului autentic. Taranul nascut in Bucuresti crede ca a iesit din pizda masii pe cea mai inalta treapta a civilizatiei, chiar daca este prost crescut si de multe ori mult mai taran decat cei de la sate si comune. Daca mai traia acum Mircea Eliade, cred ca era cel mai fericit om ca "Mitul eternei reintoarceri" incepe sa se confirme pe zi ce trece (nu am citit cartea asta, dar tin minte ca in liceu m-a pus un mosneag sa fac un fel de rezumat despre Mircea Eliade si despre ce a scris, si cu ocazia asta am citit un rezumat pe tema asta). Asa ca mai devreme sau mai tarziu, unii dintre noi se intorc la ceea ce au fost candva pe scara evolutiei. Poate ca data viitoare cand te intalnesti cu mine Gogule, chiar eu sa fiu unul dintre acesti tarani de Bucuresti... sau poate tu.

ps... si n-am sa incerc sa te intorc din drum sau sa-ti spun ce este bine, ca poate "te pisi pe mine"... daca tot este sa vorbesc ca tine.