Acest articol este despre taximetristi, acesti bizoni din trafic... fratii mai mici ai conducatorilor RATB. In ziua de azi este o moda sa injuri taximetristii. Toti oamenii au avut sau au chiar in momentul asta probleme cu taximetristrii. Da, si eu am avut. Desi mi se intampla sa folosesc foarte rar taxiul, am dat peste fel de fel de oameni, grabiti de parca lor le nastea nevasta unde ma lasau pe mine. Altii mergeau atat de incet de parca erau la prima ora de condus din viata lor. Printre cele mai amuzante faze cu taximetristi... imi amintesc un mosulica cu doua perechi de ochelari. Nu Gogule, nu este o gluma... avea doua perechi de ochelari. Am crezut ca pana la clubul unde trebuia sa ajung, se muta dracu' locatia, dar spre surprinderea mea a mers impecabil pana acolo. Oamenii astia imi plac, imi plac taximetristii care te intreaba de traseu, care comunica cu clientul, care spun lucruri haioase, care stiu sa destinda atmosfera. Ii apreciez pe cei care imi fac un traseu mai bun, care ocolesc traficul aglomerat din centrul Bucurestiului, sau pe cei care cer sfaturi despre traseul pe care eu il stiu ca fiind cel mai scurt si mai lipsit de gropi.

Nu-mi plac taximetristii care incep sa se planga ca nu mai merge taximetria, ca ce clienti jegosi sunt cei care nu dau bacsis, care injura, care asculta manele si au impresia ca-mi si place si dau mai tare super sistemul lor audio. Am patit asa cu unul: "Ce piesa a scos Aditza, pupa-i-as talpile lui, i-auzi sefule... shaaaaa, shaaaaaaa nevastaaaaa meaaaa"... si lista poate continua. Dar suntem cu totii obisnuiti cu taximetristi care injura doar pentru ca asa se cred ei mai tari, cu taximetristii care incalca toate regulile... inclusiv pe cea a bunului simt. Daca ai tupeul sa le spui in fata ce nu-ti convine, sau daca nu au luat-o pe unde vrei tu, mai au si moaca aia de nevinovati: "pai daca n-ati spus sefule". Aseara am avut parte de unul cu taxiul care se oprise in drum ca boul, pe motiv ca nu poate sa treaca din cauza unei crengi cazute in drum. Pai si bine Gogule, astepti sa vin eu sa-ti dau creanga din drum? Era genul acela de taximetrist tanar, pana in 30 de ani... conducator de Logan care este pasionat de tuning "Made in Ferentari", cu multe luminite pe masina si ascultator de manele. Astia, sunt buni ca te duc repede la destinatie, daca-i prinzi noaptea nici n-ai timp sa te asezi confortabil in scaun ca ai si ajuns acasa. Niciodata ei n-au rest de inapoiat, pentru ca tu esti prima cursa frate, ghinionul tau.

Mosulica de care va povesteam face parte din categoria taximetristilor cu experienta, chiar veteran in meseria asta. E genul de taximetrist cu parul alb, ochelari pe nas si care fuge dupa curse, el nu asteapta niciodata in statia de taximetre. De ce?... pentru ca el le stie pe toate, chiar daca asa consuma mai mult combustibil decat face bani. Cu el poti sa vorbesti despre orice, le stie pe toate... nici nu trebuie sa comentezi tu prea mult. Stie tot despre politica, vorbeste despre viata, despre familia lui, despre societatea in care traim, etc. Sau este genul de taximetrist care nu scoate nici un cuvant, uneori la semafor te intrebi "daca mai traieste sau n-a murit". Cand ajunge la destinatie, iti aprinde ditamai becul in fata si asteapta plata.

Nu suport taximetristii pe care-i doare in cur de clienti, pe astia mi-as descarca pistolul pana la ultimul glont. Sunt cei care asteapta in gara sau in aeroport. Astia pana nu te certi cu ei nu pornesc aparatele, pe ei ii intereseaza doar banii... motiv pentru care daca nu esti din oras te ocoleste mai mult decat ai mers cu avionul sau cu trenul. Seamana cu taximetristul smecheras, cel care e tot timpul pe combinatii, cu telefoane, femei, droguri... daca ai nevoie de ceva el iti face rost. Astia sunt taximetristii Nike sau Adidas, adica cei care sunt imbracati din cap pana in picioare cu produsele celor doua marci enuntate mai sus si sunt pasionati de orice altceva, mai putin de cursa si de client.

Taximetristul "pasiune" este intalnit peste tot, dar pasiunea lor difera. Unii au parbrizul plin de cruciulite, iconite, si alte obiecte religioase. Cand te urci intr-un astfel de taxi iti vine sa-ti faci cruce si sa spui si-o rugaciune, chiar daca esti ateu. Altii au masina capitonata cu maimutoi de plus, astia cred ca au traume din copilarie... ori au avut vreo copilarie trista, ori eu sunt nebun de nebun si nu le inteleg pasiunea. Apoi mai sunt pasionatii de tehnologie... sunt cei care au tot felul de leduri, luminite, beculete, sisteme audio, sisteme video. Neaparat au cate 3-4 telefoane aruncate pe bord, unul pentru clientii fideli, unul pentru nevasta si familie, unul pentru amanta (care de obicei este o pustoaica de liceu) si unul pentru fratii lui cu care face combinatii. Toti astia... daca sunt intrebati ce este cu multitudinea asta de obiecte, iti raspunde: "Nu stiu frate, nu-i masina mea, schimbul meu e pasionat... eu n-am treaba cu taximetria, sunt de putin timp, vreau sa vad si eu care-i treaba". Da da da.

Cei mai multi taximetristi, sunt cei care au in fiecare zi... o zi proasta (nu mi-a venit in cap sa spun altfel). Astia sunt taximetristii sictiriti, fara chef, care oricand se pot lua de tine din orice motiv... care iti vorbesc de parca au facut numai filme horror. Se leaga de orice, de faptul ca nu esti mai exact decat GPS-ul in ceea ce priveste adresa unde trebuie sa te duca. Se leaga de faptul ca vorbesti prea mult la telefon, se leaga de faptul ca fumezi in masina lui de nefumator desi inainte de asta ti-a dat voie sa fumezi spunand ca nu-i nici o problema. Sunt genul de taximetristi care se leaga de faptul ca nu esti imbracat prea decent, ca pe vremea lui altfel era moda. La final de cursa cu un astfel de taximetrist, nu se poate sa scapi fara sa se le lege de faptul ca nu i-ai dat mai mult bacsis, desi cursa face 18 lei si tu ii dai 20, tot este nemultumit si zice... "Asa se plateste manca-ti-as un taximetrist, mureai daca mai dadeai un leu?"

Tot respectul pentru taximetristii care sunt oameni si care au auzit de cuvantul decenta, de bun simt si de respect pentru client, pentru ceilalti... hai sictir.